Bundlinjen - med Magnus Barsøe
Episode 66: Aktiekollaps i Ambu, Eva Berneke i nye problemer og dansk svindelsag rammer Danske Bank

Episode 66: Aktiekollaps i Ambu, Eva Berneke i nye problemer og dansk svindelsag rammer Danske Bank

May 16, 2019

(00:37) Aktiekollaps og fyring i Ambu. "Timingen og måden kunne ikke være værre," lød det fra analytikerne i storbanken J.P. Morgan, da topchef Lars Marcher fik sparket fredag morgen. Aktien bragede ned med 20 procent, og det ligner en tabt magtkamp med formand Jens Bager, efter virksomhedens vilde vækstkridt. Det lugter af en snarlig nedjustering fra den nye topchef, lyder vurderingen.

(11:00) KMD bryder loven med åbne øjne - og på skrift. I en uhørt klodset facon har it-selskabet KMD’s ledelse velsignet en skriftlig ansættelsespolitik, der er et klokkeklart brud på forskelsbehandlingsloven, fordi man kun vil ansatte folk under 36 år. Og sagen trækker tråde helt op til topchef Eva Berneke, fordi hun er en af de eneste, der kan dispensere fra reglen. Tåbeligt er knap ordet, lyder dommen i studiet.

(21:56) Ny topchef indtager broen, bagmandspolitiet rejser sigtelser mod den tidligere og en helt ny møgsag om skattesvindel og potentielt hvidvask for millioner. Og denne gang i Danmark. Det er status i landets største pengeinstitut, Danske Bank, efter en hektisk uge. Stopper bankens skandaler dog aldrig? Og er topchef Chris Vogelzang den rette mand i spidsen? Vi tager debatten.   

I studiet: Virksomhedsredaktør Søren Linding, kommentator Anders Heide Mortensen og debatredaktør Magnus Barsøe.

Episode 65: Bagmandspolitiet sigter Thomas Borgen, knirkelyd i Vestas og erhvervslivets manglende magt

Episode 65: Bagmandspolitiet sigter Thomas Borgen, knirkelyd i Vestas og erhvervslivets manglende magt

May 9, 2019

(02:05) Bagmandspolitiet sigter Thomas Borgen. Det ligner begyndelsen på enden for Danske Banks tidligere wunderkind og nu persona non grata i toppen af dansk erhvervsliv, Thomas Borgen. Bagmandspolitiet har ransaget Borgens hjem og sigtet i alt 10 tidligere chefer i Danske Bank i forbindelse med hvidvaskskandalen.

(12:40) Det knirker i Vestas. Man har forlængst vinket farvel til den økonomiske afgrund, men nu stopper selskabets redningsmand og topchef Anders Runevad på et tidspunkt hvor omsætningen står i stampe og overskuddet skrumper. Mere vækst er det helt centrale projekt for den nye mand i spidsen, Henrik Andersen, lyder vurderingen.

(21:05) Erhvervslivets manglende magt. Stram udlændingepolitik, Rasmus Paludan, lidt klima og ellers velfærd for resten af pengene. Det har været emnerne i valgkampens første dage, hvor erhvervslivets mærkesager er totalt fraværende. Oprørspartiet Stram Kurs dominerer mediebilledet og truer den etablerede elites magtmonopol. Kort sagt: Katastrofekurs for erhvervslivets lobbyister.  

I studiet: Virksomhedsredaktør Søren Linding, kommentator Anders Heide Mortensen og debatredaktør Magnus Barsøe.

Episode 64: Hypet dansk børshåb kæmper for livet, SAS-strejke og tre magtfulde organisationer uden topchefer

Episode 64: Hypet dansk børshåb kæmper for livet, SAS-strejke og tre magtfulde organisationer uden topchefer

May 2, 2019

(00:40) Når opturen buldrer, kan ingen høre kritikerne skrige. En aktieemission fejlede fælt, og direktøren blev derfor fyret i det børsnoterede techselskab Conferize. Virksomheden omsatte for sølle 36.002 kroner sidste år, og havde et negativt cashflow på 18 millioner kroner. Det ligner panik før lukketid, og har man reelt en levedygtig forretning? Næppe, lyder vurderingen.   

(12:18) SAS-piloterne gør regning uden vært. Strejken blandt SAS-piloterne koster skønsmæssigt selskabet 50 millioner kroner dagligt, men piloterne får næppe deres ønskede lønhop. Også selvom de har stået model til flere års smalhals efter flyselskabets nærdødsoplevelse i 2012. Hvis SAS' ledelse giver efter, er hele den økonomiske genopretning nemlig reelt i fare.

(21:08) Hvad har Dansk Industri, pensionsgiganten ATP og Danske Bank til fælles? Jo, de mangler alle sammen en topchef. Der er ledelsevakuum på direktionsgangen i tre af de mest magtfulde organsationer i Danmark, men skibet ser ud til at sejle glimrende videre alligevel. Hvor afgørende er de højtbetalte topchefer egentlig? Samtidig tyder meget på, at samfundets højere krav til etik og moral indsnævrer feltet af kandidater til topposterne.

I studiet: Kommentator Anders Heide Mortensen, virksomhedsredaktør Søren Linding og debatredaktør Magnus Barsøe.

Episode 63: Benzin på boligmarkedet, magtfuld kvindelig topchef går ind i samfundsdebatten og udenlandsk arbejdskraft

Episode 63: Benzin på boligmarkedet, magtfuld kvindelig topchef går ind i samfundsdebatten og udenlandsk arbejdskraft

April 25, 2019

(00:45). Henrik Sass Larsen vil hælde benzin på boligpriserne. Den magtfulde socialdemokrat, Henrik Sass Larsen, vil rulle den finansielle kriseregulering tilbage. Rigtigt skidt idé som vil øge den finansielle ustabilitet og skubbe boligpriserne yderligere i vejret, lyder det fra eksperter og minister Rasmus Jarlov. Og Finans’ chefredaktør.

(11:00) Danmarks mest magtfulde erhvervskvinde melder sig ind i samfundsdebatten. Erhvervslivet er på ingen måde inde i et moralsk forfald og antallet af skandaler er formentlig på niveau med tidligere, lyder det fra direktøren i den milliardstore Lundbeck-fond, Lene Skole. Men jo, rollen som topleder er markant forandret – og etik spiller en langt større rolle end tidligere.

(20:20) Kommer popstjernen, millionæren og den tidligere graffitimaler, Rasmus Seebach, til at spille en rolle i det kommende folketingsvalg? Måske indirekte. En speget sag om ulovlig udenlandsk arbejdskraft i Seebachs ejendom på Frederiksberg sender nemlig sorte skygger ind over erhvervslivets vigtigste dagsorden: Adgang til udenlandsk arbejdskraft.

I studiet: Kommentator Anders Heide Mortensen, chefredaktør Steen Rosenbak og debatredaktør Magnus Barsøe. 

Episode 62: Den detroniserede Falck-boss, erhvervslivets lobbyfallit og succesfuld ejendomsmægler på slap line

Episode 62: Den detroniserede Falck-boss, erhvervslivets lobbyfallit og succesfuld ejendomsmægler på slap line

April 17, 2019

(01:15) Den detroniserede Falck-boss, Allan Søgaard Larsen. Meget få danskere har været så højt rangeret i både erhvervsliv og toppolitik, som millionæren Søgaard Larsen. Skandalen om den ulovlig smædekampagne knuste karrieren i løbet at få måneder. Kritikken har haglet ned over den tidligere topchef, som nu bør overveje at tage til genmæle, lyder vurderingen.

(09:25) Erhvervslivet ligner valgets helt store taber. Det lader til at vi får endnu et valg om udlændinge. Og endnu et folketingsvalg hvor erhvervslivets ønsker og lobbyorganisationer står i skammekrogen. Man har brug for en forlig i ”Kanslergade-klassen” mellem Dansk Folkeparti og Dansk Industri, lyder opfordringen.

(17:40) Jesper uden filter. Den succesfulde Nordsjællandske ejendomsmægler Jesper Nielsen har lavet fem videoer om sig selv på YouTube, som ufrivilligt bekræfter de fleste fordomme om ejendomsmæglere. Det er tåkrummende, men også tankevækkende. Og selvom det ser fjollet ud, er det måske Jesper Nielsen, der griner selv.

I studiet: Kommentator og kommunikationsrådgiver Anders Heide Mortensen og debatredaktør Magnus Barsøe.

Episode 61: Vestas-boss på guldjagt, skandale rammer elkonge og det rådne pandadiplomati

Episode 61: Vestas-boss på guldjagt, skandale rammer elkonge og det rådne pandadiplomati

April 11, 2019

(00:30) Vestas-formand leder efter guld. Prisen på vindenergi er halveret på få år og indtjeningen i Vestas er kommet under pres. Derfor skal vindmøllegiganten spille en større rolle i det mere lukrative marked for opstilling og service af vindparker, lyder det fra formand Bert Nordberg. Men kan Vestas levere varen?

(11:00) Elkongerne slår tilbage. Energiselskabet Verdo fra Randers synker dybere ned i møgsager. Selskabet skal betale 235 millioner kroner tilbage til kunderne, som man over en årrække har opkrævet i strid med reglerne. Samtidig lider kunderne under en lidt for smart rentefidus, der hvert år pumper omkring 20 millioner kroner op til ledelsen i hovedselskabet.

(22:30) Det rådne pandadiplomati. I et fancy bur til 160 millioner kroner på toppen af Valby Bakke får danskerne nu mulighed for at se to sort-hvide plysbamser, som den kommunistiske stormagt Kina allernådigst har udlånt til Københavns Zoo til en årlig pris på 6,6 millioner kroner. Men hvad er den reelle pris, som vores politikere og erhvervsliv skal betale? Svaret blæser i vinden.

I studiet: Kommunikationsrådgiver Anders Heide Mortensen, virksomhedsredaktør Søren Linding og debatredaktør Magnus Barsøe.

Episode 60: Mærsk-formand øger presset, Nykredit-formand slås for eftermælet og Løkke kaster valgbombe

Episode 60: Mærsk-formand øger presset, Nykredit-formand slås for eftermælet og Løkke kaster valgbombe

April 4, 2019

(00:37) Mærsk-formand skruer bissen på. Topchef Søren Skou skal i løbet af ganske få år banke indtjeningen markant i vejret, lyder det fra formand Jim Hagemann Snabe. Men er det overhoved realistisk? Og kan Finans’ virksomhedsredaktør Søren Linding finde nogen lyspunkter i Mærsks økonomiske og ledelsesmæssige krise?

(12:52) Realkreditformand, Nina Smith, kæmper for historieskrivningen efter år med intern tumult. I 2016 og 2017 var en børsnotering af Nykredit den absolut eneste mulighed, lød det igen og igen fra topledelsen herunder formand for Forenet Kredit, Nina Smith. Men nu er Smith ”enormt glad for, at vi ikke blev børsnoteret.” Er det et troværdigt holdningsskifte?

(23:00) Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er parat til at drøfte ideen om at indføre en lovgivet mindsteløn. Det skal bremse social dumping, lyder det fra Løkke. Forslaget er en potentiel gamechanger frem mod valget, men blandt vennerne i Dansk Arbejdsgiverforening får statsministeren næppe ros.

I studiet: Kommunikationsrådgiver Anders Heide Mortensen, virksomhedsredaktør Søren Linding og debatredaktør Magnus Barsøe.

Episode 59: B&O vakler, dansk finanskvinde fyret i gigantisk hvidvasksag og erhvervslivets tabte dagsorden

Episode 59: B&O vakler, dansk finanskvinde fyret i gigantisk hvidvasksag og erhvervslivets tabte dagsorden

March 28, 2019

(00:37) Bang & Olufsen falder dybere ned i mørket. Designklenodiet fra Struer nedjusterer for anden gang i løbet af få måneder og skrotter sin stort anlagte strategiplan. Virksomheden står i en "tillidskrise", siger analytikere, mens aktien styrtbløder, og spørgsmålene rejser sig om formand Ole Andersen.

(13:19) Den svenske storbank Swedbank laver en Danske Bank. Den danske topchef Birgitte Bonnessen blev torsdag morgen fyret på gråt papir, efter at Swedbank er sunket dybere og dybere ned i gigantisk hvidvaskskandale. Mistænkelige transaktioner for op imod 1.400 milliarder svenske kroner er skyllet igennem Swedbanks estiske afdeling i årene 2008 til 2018, viser en intern rapport, som svenske medier har fået fingrene i.

(21:40) Dansk erhvervsliv kan blive folketingsvalget helt store taber. Regeringen har netop færdiggjort sit sundhedsudspil med Dansk Folkeparti, og hele valgprogrammet er nu strikket færdigt. Det er trist læsning for dansk erhvervsliv: Det ligner et valg fuldstændig blottet for erhvervslivets to store dagsordener, mangel på arbejdskraft og lavere skat.

I studiet: Virksomhedsredaktør Søren Linding, kommunikationsrådgiver Anders Heide Mortensen og debatredaktør Magnus Barsøe.

Episode 58: Investorer revser topchefløn, Peder Tuborghs eftermæle i Pandora og Falck-boss i problemer

Episode 58: Investorer revser topchefløn, Peder Tuborghs eftermæle i Pandora og Falck-boss i problemer

March 14, 2019

(00:40) Lønfest på direktionsgangen. Efter et mareridsåt på fondsbørsen er direktionslønnen i de 20 største noterede selskaber i det toneangivende C20-eliteindeks steget med 1,2 milliarder kroner fra 2017 til 2018. Et hop på 20 procent. Vi står med en dybt uholdbar form for ”elitemarxisme”, lyder vurderingen.

(12:35) Investorernes hukommelse er kort, og det kommer Peder Tuborghs eftermæle som formand i smykkevirksomheden Pandora formentlig til at lide under. Han har meldt sin afgang og efterlader selskabet i store problemer efter at aktien dykkede 65 procent i 2018

(21:55) Jeg ville ikke have taget jobbet, hvis jeg vidste hvor store problemerne var. Sådan lød den overraskende melding fra Falck-boss, Jakob Riis i et interview i Børsen forleden. Men hvor længe kan Jakob Riis pege fingre ad sine forgængere? Og hvad siger det om hans ledelsesstil?

I studiet: Kommentator Anders Heide Mortensen, chefredaktør Steen Rosenbak og debatredaktør Magnus Barsøe.

Episode 57: Gigantisk bestikkelsessag, Nordeas hvidvasksag vokser og topcheferne lovpriser bæredygtighed

Episode 57: Gigantisk bestikkelsessag, Nordeas hvidvasksag vokser og topcheferne lovpriser bæredygtighed

March 7, 2019

(01:55) Gigantisk bestikkelsessag koster malingselskabet Hempel en bøde på 220 millioner kroner. Hempel har måttet fyre mindst 50 medarbejdere i et "sort kapitel" i virksomhedens historie, lyder det fra direktør Henrik Andersen. Det er en skandale nærmest uden fortilfælde i dansk erhvervsliv, lyder vurderingen. Alligevel har man knap hørt om den i medierne. Hvorfor er Hempel sluppet så nådigt?

(11:25) Landets næststørste pengeinstitut, Nordea, synker dybere og dybere ned i en hvidvaskskandale, som nu runder transaktioner for mindst 5 milliarder kroner. I et helt årti - fra 2004 til 2014 - gennemførte ansatte i Vesterbro-filialen mistænkelige pengestrømme for op imod tre milliarder kroner for blandt andet russiske rigmænd. Nordea siger selv, at man har været på en "modenhedsrejse" siden da. Men hvad betyder det egentlig?

(21:50) Alle taler om det: Bæredygtighed. Vi ved, at det ligger topcheferne på sinde, og mange virksomhederne reklamerer med, at netop de er bidrager til en bedre verden. Men hvor troværdig er det egentlig, når topcheferne siger, at bæredygtighed er vigtigere end profit? Og når SAS og Carlsberg praler med deres bæredygtige resultater?

I studiet: Virksomhedsredaktør Søren Linding, kommentator Anders Heide Mortensen og debatredaktør Magnus Barsøe.