Episode 46: Michael Rasmussens tomme syndefald, Ørsted-boss angriber uligheden og sort arbejde for milliarder

December 6, 2018

(01:00) Det var en lang undskyldning, da formanden for lobbyorganisationen Finans Danmark, Michael Rasmussen, holdt tale til organisationens årsmøde mandag efter et miserabelt år med hvidvask og skattefuskeri. »Vi skal aldrig sætte profit før etik,« lød det fra formanden. Men ord er taknemmelige. Vi savner handling fra bankerne, lyder vurderingen.

(10:30) Ørsted-boss Henrik Poulsen går til angreb på den voksende økonomiske ulighed og takker nej til topskattelettelser. I årets formentlig bedste topchef-interview kritiserer Poulsen i hårde vendinger de senere års skæve økonomiske udvikling, som risikerer at underminere de vestlige samfund, fordi toppen stikker af, og bunden falder sammen. Men hvad vil Poulsen konkret gøre, spørger vi?

(20:40) Fodbold og sort arbejde. Det lader til at være to af danskernes foretrukne sportsgrene. Omfanget af sort arbejde er nemlig steget til at udgøre omkring 2,2 pct. af Danmarks økonomi i 2017 fra 1,7 pct. i 2016, viser ny omfattende undersøgelse. Hvordan kommer vi den slags snyltevirksomhed til livs?

I studiet: Kommunikationsrådgiver Anders Heide Mortensen, virksomhedsredaktør Søren Linding og debatredaktør Magnus Barsøe.

00:0000:00

Episode 45: Bagmandspolitiet sigter Danske Bank, Ørsted varsler en ‘transformation’ og FLSmidth-topchef revser udlændingedebat

November 29, 2018

(01:45) Onsdag eftermiddag kulminerede Danske Banks hvidvaskskandale indtil videre, da statsadvokaten for økonomisk og international kriminalitet – bagmandspolitiet – officielt sigtede banken for at overtræde hvidvaskloven.

(10:50). Speederen presses i bund i energikoncernen Ørsted. Topchef Henrik Poulsen meddelte onsdag på kapitalmarkedsdag, at han ”transformere” selskabet – igen. Helt konkret vil man investere 200 milliarder kroner i grøn energi over de næste år. Men det er et yderst risikabelt sats, lyder vurderingen.

(18:55) FLSmidth-topchef går i brechen for Danmark. Vi danskere bør ranke ryggen og være langt bedre til at fortælle udlandet om vores velfungerende danske velfærdssamfund, hvis vi lokke de bedste talenter hertil, siger den tyskfødt koncerndirektør i cementvirksomheden FLSmidth, Thomas Schultz. Og den skingre retorik overfor udlændinge hjælper ikke, siger han.

I studiet: Virksomhedsredaktør Søren Linding, kommentator og kommunikationsrådgiver Anders Heide Mortensen og debatørredaktør Magnus Barsøe.

00:0000:00

Episode 44: Gulvet knirker under ATP-chef, Legos redningsmand taler ud og Danske Bank sagsøges

November 22, 2018

(00:38) Gulvet knirker under topchef Christian Hyldahl i Danmarks største pengetank ATP. Fortiden har indhentet Hyldahl, da det viser sig, at han som chef i Nordea var involveret i en række dubiøse udbyttehandler, der hev millioner op af den schweiziske statskasse. Man kan ikke have plyndret statskasser og samtidig sidde i spidsen for ATP, lyder det fra Dansk Folkeparti, De Konservative og venstrefløjen.

(12:15) Legos redningsmand erkender ledelsesfejl. Den tidligere topchef i Lego, Jørgen Vig Knudstorp, indrømmer i et befriende ærligt interview en række eklatante strategiske fejltrin fra sin tid i Lego. Og den tidligere McKinsey-mand sætter også et par ord på det nu berømte memo, der i 2003 hudflettede Legos økonomiske katastrofekurs og kickstartede virksomhedens turnaround.

(22:00) Hvidvaskskandalen i Danske Bank minder efterhånden om en rodbehandling hos tandlægen, som trækker ud i timevis. Onsdag skulle banken stå skoleret på Christiansborg og nu vil en række advokater hive banken i retten i et forsøg på at kradse nogle af aktionærens tabte penge ind tilbage.

I studiet: Virksomhedsredaktør Søren Linding, kommentator og kommunikationsrådgiver Anders Heide Mortensen og debatørredaktør Magnus Barsøe.

00:0000:00

Episode 43: Mærsk går i backgear, bankernes vingeskudte lobbychef og københavnsk pamperi i millionklassen

November 15, 2018

(00:55) Mærsk-koncernen sejler mod sorte tal. Omsætningen voksede, og der var sorte tal på bunden i årets første ni måneder i Mærsk. Men regnskabet afslører også, at shippingkoncernen i høj grad har droppet de store digitale armbevægelser. Det begynder at ligne et strategisk tilbagetog, lyder vurderingen.

(10:10) Bankernes vingeskudte lobbychef Ulrik Nødgaard. Kritikken hagler ned over direktøren i Finans Danmark, Ulrik Nødgaard, da det nu viser sig, at han som direktør i Finanstilsynet tilbage i 2013 blev advaret indgående om den formodede hvidvask i Danske Banks estiske filial. Han kunne have stoppet skandalen for flere år siden, lyder kritikken. Kan bankerne leve med at have en cheflobbyist, som er vingeskudt på troværdigheden?

(19:37) Kramers gyldne håndtryk. 5.200.000 kroner. Så mange penge får den tidligere socialdemokratiske overborgmester i København, Jens Kramer Mikkelsen, med sig i hånden, efter at han blev fyret fra det offentlige byggeselskab By & Havn. Og nu viser det sig, at han smutter direkte over i en ledende stilling hos en københavnsk entreprenørgigant. Det lugter af pamperi og kammerateri.

I studiet: Kommentator Anders Heide Mortensen, virksomhedsredaktør Søren Linding og debatredaktør Magnus Barsøe.

00:0000:00

Episode 42: Mærsk-familien rydder bordet, Saudi-Arabien som handelspartner og Danske Banks næste topchef

November 8, 2018

(01:05) Mærsk-familien rydder bordet i Danske Bank. Det var en historisk magtdemonstration, da Mærsk-arvingerne tirsdag vippede formand Ole Andersen af pinden i Danske Bank og krævede en helt ny bestyrelse. Tilliden, integritet og ordentligheden skal tilbage i banken, lød det i en svada, der efterlader Ole Andersen ydmyget på sidelinjen.

(13:55) Penge og moral. En møbelproducent fra Viborg har besluttet at takke nej ordre fra Saudi-Arabien, efter at det mellemøstlige diktatur tilsyneladende har myrdet og parteret en kritisk journalist i Tyrkiet. Men skal det moralske kompas styre, hvem vi handler med? Og hvor går grænsen i så fald?

(23:42) Nykredit og Michael Rasmussens næste karriereskridt. 4,8 milliarder kroner tjente realkreditkæmpen Nykredit i årets første ni måneder. Det var et dyk på 37 procent i forhold til samme periode sidste år. Men for topchef Michael Rasmussen var regnskabet godkendt, og han virker til at være topkandidaten til det ledige job som topchef i Danske Bank.

I studiet: Kommentator Anders Heide Mortensen, chefredaktør Steen Rosenbak og debatredaktør Magnus Barsøe.

00:0000:00

Episode 41: Det lysner for Danske Bank, defensive danske topchefer og brodne kar i lastbilsbranchen

November 1, 2018

(00:50) Topchefen, der sætter sig i spil til sit eget job. Overskuddet i Danske Bank for årets tre første kvartaler sank med knap en fjerdedel i forhold til samme periode sidste år. Men et overskud på 11,6 milliarder kroner er bestemt godkendt midt i en historisk krise. Den midlertidige topchef, Jesper Nielsen, begynder at ligne en kandidat til stillingen som direktør.

(13:10) Profit, men alt for små armbevægelser. Der tjenes gode penge i dansk erhvervsliv, viser den seneste omgang af kvartalsregnskaber. Men der er investeres for lidt i fremtiden, og det er tvivlsom governance, når Coloplast benytter regnskabssæsonen til at gøre direktøren til chef for bestyrelsen, lyder kritikken.

(22:48) Rådne forhold i lastbilsbranchen. Omkring 200 asiatiske chauffører har boet og arbejdet hos vognmandsfirmaet Kurt Beier under kummerlige forhold i containere i Padborg. De tjente omkring 15 kroner i timen og arbejdede op til 21 timer i træk. En møgsag rammer erhvervslivet, netop som politikerne skal til at forhandle om bedre vilkår for at tiltrække udenlandsk arbejdskraft.

I studiet: Virksomhedsredaktør Søren Linding, kommentator Anders Heide Mortensen og debatredaktør Magnus Barsøe.

00:0000:00

Episode 40: Hemmelige aflytninger i Hesalight-sag, ulandsbistand til Jack Ma og ATPs plettede image

October 25, 2018

(00:46) "Jeg skal finde på et eller andet lort, Lars." Bagmandspolitiet har i al hemmelighed optaget samtaler mellem direktøren i det skandaliserede og nu konkursramte Hesalight, Lars Nørholt, og hans bogholder og barndomsven, Michael Norsker. Det er ikke småting, de to siger over telefonen i den spektakulære retssag om svindel, falskneri og momssvindel for millioner.

(12:34) Pandadiplomati og ulandsbistand til verdens rigeste. De danske embedsmænd har besluttet at pumpe omkring seks millioner skattekroner direkte ind i den kinesiske techgigant Alibaba, der ejes af milliardæren Jack Ma og kaldt det ”udviklingsbistand”. Det er reelt bare erhvervsstøtte forklædt som udviklingshjælp, lyder vurderingen.

(20:19) ATPs pletfrie image slår revner. Vores fælles sparegris, ATP, har delt seng med nogle tvivlsomme forretningspartnere i jagten på at score et højt afkast. Da ATP for nylig købte TDC var det sammen med det australske finanshus Macquarie, som nu er fedtet dybt ind i sagen om udbytteskat. Der hviler et helt særligt ansvar på ATP-boss Christian Hyldahl, fordi ATP repræsenterer alle danskernes penge. Det ansvar har han tilsyneladende ikke levet op til.

I studiet: Virksomhedsredaktør Søren Linding, kommentator Anders Heide Mortensen og debatredaktør Magnus Barsøe.

00:0000:00

Episode 39: Slagsmål mellem Danske Bank og Finanstilsynet, modedronningen vakler og magtkamp i Grundfos-ledelsen

October 18, 2018

(00:53) Slagsmålet mellem Finanstilsynet og Danske Bank. Torsdag formiddag meddelte Danske Bank, at Finanstilsynet havde afvist bestyrelsens kandidat til posten som topchef, den 40-årige Jacob Aarup-Andersen. Det var en historisk afgørelse, der efterlader bankens bestyrelsen og formand Ole Andersen flagrende i vinden. Ledelseskrisen i Danske Bank gik fra slem til værre.

(14:00) Modedronningen vakler. En arbejdsplads fyldt med ydmygelser, skældud og stress. En stribe arbejdsretslige sager og store erstatninger til tidligere ansatte. Og en lunefuld topleder, der er varm og kreativ den ene dag. Rasende og nådesløs dagen efter. Det er tilsyneladende hverdagen i Ilse Jakobsens modeimperium i Hornbæk. Det står klart efter en række artikler i Berlingske. Det er ledelse, når det er værst.

(23:45) Magtkamp i Grundfos’ topledelse. Den afgående formand i ejerfonden bag Grundfos, Jens Bager, smækker med døren. Med Bagers exit har tre ud af fire eksternt valgte bestyrelsesmedlemmer forladt fonden i utide. Det efterlader en af Danmarks største erhvervsfonde både amputeret og uden formandskab. Hvad er stridspunkterne, og hvad er næste skridt for en af landets største virksomheder?

I studiet: Virksomhedsredaktør Søren Linding, erhvervskommentator Anders Heide Mortensen og debatredaktør Magnus Barsøe.

00:0000:00

Program 38: Danmarks bedste ledelsesteam bag børsraket, Jarlov revser Finanstilsynet og elkongernes voksende magt

October 12, 2018

(00:40) Selskabet er mere værd end Carlsberg og Vestas. Alligevel har direktøren igennem 10 år ikke sin egen Wikipedia-side. I løbet af fem år er aktien hoppet i vejret med 250 procent, og nu pønser transport- og logistikselskabet med 45.000 ansatte på verdensplan, DSV, på endnu et milliardopkøb. Hvad er hemmeligheden bag topchef Jens Bjørn Andersens succes?

(11:02) Der var iskold luft mellem erhvervsminister Rasmus Jarlov og Finanstilsynets direktør Jesper Berg, da ministeren stod skoleret foran Folketingets erhvervsudvalg onsdag. Tilsynet har stolet blindt på Danske Banks egne svar, og det er en ”central problemstilling”, som vi skal finde en løsning på, sagde Jarlov. Fredag foreslog professor Jesper Rangvid at splitte tilsynet op for at sikre ordentlige overvågning af bankerne. Alt peger efterhånden på, at tilsynet kommer til at blive markant forandret, når vi kommer på den anden side af Danske Banks hvidvasksag.

(20:20) Monopolerne hærger i elbranchen. Over 700.000 jyske el-kunder skal vænne sig til at sige ”Norlys”. Det bliver navnet på Danmarks nye energigigant, efter at to af landets største elselskaber torsdag meddelte, at de slår pjalterne sammen. Det er en historisk konsolidering som Eniigs topchef, Niels Duedahl, bliver direktør for. Men hvad betyder det for forbrugerne, at elkongerne bliver mere magtfulde? Erhvervsredaktør Søren Linding ser kun en fremtidssikret løsning: Kløv elselskaberne op og nationalisér den vitale infrastruktur i ét selskab.

I studiet debatredaktør Magnus Barsøe og virksomhedsredaktør Søren Linding.

00:0000:00

Program 37: Danske Bank-aktien styrtbløder, Danmarks mest hypede selskab taber luft og Dansk Industri rammer muren

October 5, 2018

(00:44) Aktieblodbadet fortsætter i Danske Bank. Aktien nede 10 procent fredag formiddag efter flere kritiske nyheder om hvidvaskskandalen. De amerikanske myndigheder undersøger nu sagen, og der er mistanke om mistænkelige såkaldte mirror trading-sager. Det ligner en ledelsesmæssig nedsmeltning, lyder vurderingen i studiet.

(14:35)  Ambu-raketten taber fart. Danmarks nok mest hypede børsraket ser ud til at løbe tør for brændstof. Mens topchef Lars Marcher fortalte om nye produkter og vækstdrømme på investor-dagen forleden, så trykkede aktionærerne på exit-knappen. Det begynder at lugte af et tillidsknæk mellem markedet og Ambu-ledelsen.

(21:00) Danske Industri løber hovedet mod en mur. Det lyder som en vindersag, når politikerne vil bremse bureaukrati og lette de administrative byrder for erhvervslivet. Men der sker meget lidt, lyder det DI. De har sendt over 200 forslag, som blot er strandet i ministerierne. Hvorfor er de folkevalgte holdt op med at lytte på DI og hvad betyder det konkret for erhvervslivet?

I studiet: Virksomhedsredaktør Søren Linding, erhvervskommentator Anders Heide Mortensen og debatredaktør Magnus Barsøe.

00:0000:00