Episode 54: Falck falder fra hinanden, tårnhøj bonus i Carlsberg og “dead man walking” i Finanstilsynet

February 14, 2019

(00:37) Topchefernes (ufortjente) lønhop. Administrerende direktør i Novo, Lars Fruergaard Jørgensen, topper listen over de største lønstigninger blandt topcheferne i C25-indekset med 82 procent på to år. Han tjener nu 41,3 millioner kroner årligt. På andenpladsen har vi FLSmidt-chef Thomas Schultz, og på tredjepladsen finder vi Carlsberg-boss C'ees 't Hart, der i 2018 tjente i alt 52,5 millioner kroner. Særligt Carlsberg-chefens lønpakke begynder at ligne en ”gavebod”, lyder vurderingen.

(11:30) Dead man walking. Det er reelt status for Finanstilsynets formand David Lando og resten af bestyrelsen, efter at regeringspartiet Venstre tirsdag eftermiddag undlod at give deres ubetingede opbakning til tilsynets bestyrelse. Den manglende opbakning kom efter, at Socialdemokratiet samme dag krævede hele bestyrelsen udskiftet ovenpå Danske Banks hvidvasksag. Tilliden er simpelthen væk, lød det fra landets største parti.

(18:49) »Det handler om hele Falcks eksistensberettigelse«. Alvoren af den ulovlige smædekampagne, som Falck gennemførte overfor konkurrenten Bios, er endnu ikke helt gået op for de fleste. Truslen om millionstore bøder, sagsanlæg og risikoen for at miste de lukrative offentlige kunder hænger som en sort skygge over virksomheden. Den detroniserede topchef Allan Søgaard Larsen kan faktisk ende med at være manden, »der smadrede Falck efter 100 år,« lyder det fra Finans’ virksomhedsredaktør.

I studiet: Virksomhedsredaktør Søren Linding, kommentator Anders Heide Mortensen og debatredaktør Magnus Barsøe.

00:0000:00

Episode 53: Netcompany viser svaghedstegn, Pandora-krisen forsætter og Falcks ulovlige smædekampagne

February 7, 2019

(01:55) Det var årets mest hypede notering, da it-selskabet Netcompany strøg på børsen i juni, og ejerne scorede trecifrede milliongevinster. Nu har man rundet to milliarder kroner i omsætning og 2.000 medarbejdere. Men aktien har tabt pusten de seneste måneder, og regnskabet for 2018 vendte ikke stemningen. Kan de store vækstdrømme holde?

(08:52) Den permanente krise i Pandora kradser videre. Investorerne jublede kort, da selskabet præsenterede et bedre end frygtet regnskab indeholdende en ny hestekur. Men smykkevirksomheden har stadig ingen styrmand, og strategiplanen rækker kun to år frem. Man famler reelt i blinde efter kontakten.

(16:18) Falcks ulovlige smædekampagne. Bagvaskelse, løgn, ulovligheder, højtbetalte PR-konsulenter og en arrogant monopolvirksomhed. Skandalen om Falcks ulovlige angreb på konkurrenten Bios har alt. Hvordan ser fremtiden ud for det hæderkronede selskab? Og hvordan ser tidligere topchef Allan Søgaard Nielsens eftermæle ud nu?

I studiet: Virksomhedsredaktør Søren Linding, kommentator Anders Heide Mortensen og debatredaktør Magnus Barsøe.

00:0000:00

Episode 52: Ørsted stormer frem, Guldalder i den fynske robotklynge, Finanstilsynet frikender sig selv

January 31, 2019

(00.36) Ørsted stormer frem. De har svært ved at få armene ned i energiselskabet Ørsted, der netop har aflagt regnskab. Selskabet tjente 30 mia. kroner på driften, hvilket gav en bundlinjen på 19,4 milliarder kroner. Samtidig slår topchef Henrik Poulsen fast, at Radius skal sælges i år.

(11.25) Guldalder i den fynske robotklynge. Rigmænd og pengefonde flokkes om robotvirksomhederne på Fyn i håb om at spotte det næste milliardeventyr. Men hvad er perspektiverne for dansk erhvervsliv og økonomi?

(20.50) Finanstilsynet frikender sig selv. Myndighedernes fortsatte slåskamp om ansvaret i Danske Banks hvidvaskskandale er ved at udvikle sig til en farce. Nu er det danske og estiske tilsyn rygende uenige om ansvaret for tilsynet med Danske Banks filial i Estland.

I studiet: Virksomhedsredaktør Søren Linding og debatredaktør Magnus Barsøe.

00:0000:00

Episode 51: Møgsager rammer Nordea, DSV på opkøbsjagt og elitens ligegyldige Davos-møde

January 24, 2019

(00:41) Møgsagerne ramler ned over Nordea. Den svenske storbank har været langt mere aktiv med at skjule formuer for kunderne, end topchefen tidligere har givet udtryk. Det viser interne mails fra 2015, som Finans har fået fingrene i. Samtidig pønser Bagmandspolitiet på at hive Nordea i retten i den store danske hvidvasksag, som ligger og ulmer.

(11:50) Transportgiganten DSV er på opkøbsjagt. Selskabet har rundet 100 milliarder kroner i markedsværdi og kan komme op i logistikverdenens aller øverste luftlag, hvis opkøbet af schweiziske Panalpina til 26,5 mia. kr. går igennem. DSV har flere succesfulde opkøb bag sig, men hvad er Coca Cola-opskriften og holder den fremover?

(20:30) Elitens kaminpassiar i Davos. Det er omkring tre år for sent, at verdens rigeste erhvervsfolk og toppolitikere tager en seriøs diskussion af globaliseringens negative konsekvenser. Trump og Storbritannien har allerede valgt døren. Det årlige topmøde i alpebyen Davos er ved at blive en ligegyldig parentes, hvor man indser problemerne for sent, og aldrig beslutter noget konkret.

I studiet: Virksomhedsredaktør Søren Linding, kommentator Anders Heide Mortensen og debatredaktør Magnus Barsøe.

00:0000:00

Episode 50: Tommy Ahlers’ skifte til politik, slagsmålet om Radius og bobletider i dansk tech

January 17, 2019

(01:14) Tommy Ahlers er den nye dreng i ministerklassen, hvor han nu har været siden i sommer. Vi har inviteret den tidligere McKinsey-mand, direktør, investor og nuværende minister for uddannelse og forskning i studiet til en snak om det markante karriereskift. 

(16:24) Slagsmålet om Radius fortsætter. Selvom Socialdemokratiet og SF har blokeret for det varslede salg af Ørsteds elforretning, Radius, er processen på ingen måde skrinlagt. Ørsted leder stadig efter at måde at afhænde deres guldæg og fortsætter selskabets investeringer i havvind. En børsintroduktion nævnes på rygtebørsen, og energiselskabet Seas Nve spøger i kulissen.

(26:50) Techaktierne styrtbløder, og værdisættelserne i Norden er ”hjernedøde”, lyder det fra investor Martin Thorborg. Er det bobletider i techland? Alle er enige om, at tech kommer til at spille en enorm rolle i erhvervslivet fremover, men hvordan sørger vi for, at de store danske pengekasser investerer i de spirende danske techselskaber

I studiet: Uddannelsesminister Tommy Ahlers, virksomhedsredaktør Søren Linding og debatredaktør Magnus Barsøe.

00:0000:00

Episode 49: Anders Dam klipper dankortet, Bang & Olufsens krise og erhvervslivets nytårsquiz

January 10, 2019

(01:10) Anders Dam, Jyske Banks mangeårige bankdirektør, har endnu engang taget et godt greb om krabasken og svinget den over hele erhvervslivet: Han vil have et opgør med det ellers afsindigt populære Visa-dankort og et betalingssystem, der er både ”kommunistisk” og ”planøkonomisk”. Men galopperer han sit eget ærinde eller forbrugernes?

(09:40) Nationalklenodiet Bang & Olufsen er kommet med endnu et skuffende regnskab - som dog blev modtaget med forsigtig og let tøvende kyshånd af markedet. Har koncernen fra Struer endeligt gjort kål på den overstyrede lyd, og tør investorerne håbe, at man faktisk kan tjene penge på vellyd og lækker design?

(19:35) I noget, der ligner dødsforagt, vover Bundlinjens panel pelsen og kommer med et par bud på, hvad vi skal snakke om i 2019. Måske moral. Måske blodbad i butikkerne. Måske endda en ny herre på Holmens Kanal.

I studiet: Kommentator Anders Heide Mortensen, virksomhedsredaktør Søren Linding og journalist Lone Andersen.

00:0000:00

Episode 48: Den døende realkredit, de uduelige investeringsforeninger og anholdelser i Danske Bank-sag

December 20, 2018

(00:50) Landets største udbyder af realkreditlån, Nykredit, lufter muligheden for at bryde et centralt princip i den solidariske realkreditmodel og tilbyde forskellige priser på boliglån på tværs af landet. Men hvad er der egentlig tilbage af den stolte, ærkedanske, foreningsejede realkreditmodel, hvis selv den ensartede pris forsvinder, spørger vi?

(09:24). Kun én ud af 27 investeringsforeninger i danske aktier har kunnet slå benchmarket i 2018. Dermed er det kun 3-4 procent af de højtlønnede kapitalforvaltere, der er pengene værd. Vi kigger nærmere på de velbetalte rådgivere, som tilsyneladende smider tilfældige aktie-dartpile efter et bræt. Alt peger på, at tusindvis af danskerne kan spare tusindvis af kroner, hvis de tog ansvar for deres investeringer og droppede de bankernes aktive forvaltere.

(17:05) Det estiske politi har anholdt 10 personer, der alle mistænkes for medvirken til hvidvask i Danske Banks filial i Tallinn. Myndighederne har konfiskeret værdier til 7,5 millioner kroner, og flere anholdelser forventes, lyder det fra de estiske myndigheder. Hvad kan vi forvente af efterforskningen i Danmark? Vi giver et bud.

I studiet: Kommentator Anders Heide Mortensen og debatredaktør Magnus Barsøe.

00:0000:00

Episode 47: Pandoras nedsmeltning, Cepos springer ud som socialdemokrater og Hellige Henrik Poulsen møder virkeligheden

December 13, 2018

(00:54) Smykkefirmaet Pandora er årets suverænt dårligste aktie i det toneangivende danske C25-indeks. Aktien har tabt 56 procent, og mere end 40 milliarder kroner er fordampet op i det blå. Ordet ’krise’ er knap dækkende. Hvorfor er det gået så galt, og er bunden nået?

(10:24) Vil Cepos forvandle landets iværksættere til lønmodtager-light? Spørgsmålet presser sig på, efter at den liberale tænketank foreslår en tvungen opsparing til landets 100.000 selvstændige. Det ser umiddelbart ud som om, at tænketanken er sprunget ud som socialdemokrat. Er der ingen grænser for statens klamme hånd, spørger vi i studiet?

(18:00) Ørsteds topchef Henrik Poulsen revsede i sidste uge i hårde vendinger den voksende ulighed og umoralske skattefiflerier i toppen samfundet. Men flotte, frelste skåltaler er nemme at holde. Nu skal Ørsted sælge sin elforretning, Radius. Hvad ender Poulsen selv med at prioritere, når Ørsted sælger statens arvesølv og overdrager en lukrativ monopolforretning til andre: Den højeste salgspris eller en ejer, som det politiske danmark støtter? 

I studiet: Virksomhedsredaktør Søren Linding, kommentator Anders Heide Mortensen og debatredaktør Magnus Barsøe.

00:0000:00

Episode 46: Michael Rasmussens tomme syndefald, Ørsted-boss angriber uligheden og sort arbejde for milliarder

December 6, 2018

(01:00) Det var en lang undskyldning, da formanden for lobbyorganisationen Finans Danmark, Michael Rasmussen, holdt tale til organisationens årsmøde mandag efter et miserabelt år med hvidvask og skattefuskeri. »Vi skal aldrig sætte profit før etik,« lød det fra formanden. Men ord er taknemmelige. Vi savner handling fra bankerne, lyder vurderingen.

(10:30) Ørsted-boss Henrik Poulsen går til angreb på den voksende økonomiske ulighed og takker nej til topskattelettelser. I årets formentlig bedste topchef-interview kritiserer Poulsen i hårde vendinger de senere års skæve økonomiske udvikling, som risikerer at underminere de vestlige samfund, fordi toppen stikker af, og bunden falder sammen. Men hvad vil Poulsen konkret gøre, spørger vi?

(20:40) Fodbold og sort arbejde. Det lader til at være to af danskernes foretrukne sportsgrene. Omfanget af sort arbejde er nemlig steget til at udgøre omkring 2,2 pct. af Danmarks økonomi i 2017 fra 1,7 pct. i 2016, viser ny omfattende undersøgelse. Hvordan kommer vi den slags snyltevirksomhed til livs?

I studiet: Kommunikationsrådgiver Anders Heide Mortensen, virksomhedsredaktør Søren Linding og debatredaktør Magnus Barsøe.

00:0000:00

Episode 45: Bagmandspolitiet sigter Danske Bank, Ørsted varsler en ‘transformation’ og FLSmidth-topchef revser udlændingedebat

November 29, 2018

(01:45) Onsdag eftermiddag kulminerede Danske Banks hvidvaskskandale indtil videre, da statsadvokaten for økonomisk og international kriminalitet – bagmandspolitiet – officielt sigtede banken for at overtræde hvidvaskloven.

(10:50). Speederen presses i bund i energikoncernen Ørsted. Topchef Henrik Poulsen meddelte onsdag på kapitalmarkedsdag, at han ”transformere” selskabet – igen. Helt konkret vil man investere 200 milliarder kroner i grøn energi over de næste år. Men det er et yderst risikabelt sats, lyder vurderingen.

(18:55) FLSmidth-topchef går i brechen for Danmark. Vi danskere bør ranke ryggen og være langt bedre til at fortælle udlandet om vores velfungerende danske velfærdssamfund, hvis vi lokke de bedste talenter hertil, siger den tyskfødt koncerndirektør i cementvirksomheden FLSmidth, Thomas Schultz. Og den skingre retorik overfor udlændinge hjælper ikke, siger han.

I studiet: Virksomhedsredaktør Søren Linding, kommentator og kommunikationsrådgiver Anders Heide Mortensen og debatørredaktør Magnus Barsøe.

00:0000:00